Taxi Driver

Infotaula de pel·lículaTaxi Driver
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióMartin Scorsese Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJulia Phillips i Michael Phillips Modifica el valor a Wikidata
GuióPaul Schrader Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBernard Herrmann Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMichael Chapman Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMarcia Lucas Modifica el valor a Wikidata
ProductoraColumbia Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena7 febrer 1976 Modifica el valor a Wikidata
Durada114 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeNova York Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost1.900.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació28.570.902 $ (mundial)
28.262.574 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènereneo-noir, cinema de justiciers, pel·lícula de thriller psicològic, drama i thriller Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Temaprostitució, depressió major i taxi Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1970 Modifica el valor a Wikidata
Representa l'entitattaxista Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis
Palma d'Or (1976) Modifica el valor a Wikidata



IMDB: tt0075314 Filmaffinity: 396074 Allocine: 308 Rottentomatoes: m/taxi_driver Letterboxd: taxi-driver Mojo: taxidriver Allmovie: v48731 TCM: 16448 Metacritic: movie/taxi-driver TV.com: movies/taxi-driver AFI: 67969 TMDB.org: 103 Modifica el valor a Wikidata

Taxi Driver és una pel·lícula de thriller psicològic neo-noir estatunidenca de 1976 dirigida per Martin Scorsese, escrita per Paul Schrader i protagonitzada per Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Peter Boyle, Leonard Harris i Albert Brooks. Ambientada en una ciutat de Nova York en decadència, la pel·lícula segueix Travis Bickle (De Niro), un ex-combatent de la Guerra del Vietnam i taxista, i el seu estat mental deteriorat mentre treballa de nit a la ciutat.

Amb The Wrong Man (1956) i A Bigger Splash (1973) com a inspiració, Scorsese volia que la pel·lícula se sentís com un somni per al públic. Amb Michael Chapman com a director de fotografia, les filmacions van començar a l'estiu de 1975 a la ciutat de Nova York, amb actors que van acceptar reduccions salarials per assegurar que el projecte es pogués completar amb un pressupost baix d'1,9 milions de dòlars. La producció va concloure aquell mateix any. Bernard Herrmann va compondre la música de la pel·lícula en el que seria la seva partitura final, acabada poques hores abans de la seva mort; la pel·lícula està dedicada a ell.

La pel·lícula va ser estrenada en els cinemes per Columbia Pictures el 7 de febrer de 1976. Va ser aclamada per la crítica i va tenir èxit comercial, tot i que va generar controvèrsia per la seva violència en el clímax final i per la inclusió de Foster, de 12 anys, en el paper d'una prostituta infantil. La pel·lícula va rebre nombrosos reconeixements, inclosa la Palme d'Or al Festival de Cannes de 1976 i quatre nominacions als 49è Premis de l'Acadèmia, incloent-hi Millor pel·lícula, Millor actor (per a De Niro) i Millor actriu secundària (per a Foster).

Tot i que Taxi Driver va generar més controvèrsia pel fet d'haver incitat John Hinckley Jr. a intentar assassinar l'aleshores president Ronald Reagan, la pel·lícula s'ha mantingut popular i es considera una de les més importants i inspiradores culturalment de la seva època i una de les millors pel·lícules que s'han fet mai i van obtenir l'estatus de culte.[1] El 2022, Sight & Sound la va nomenar com la 29a millor pel·lícula de la història a la seva enquesta decennal de crítics i la 12a millor pel·lícula de tots els temps a l'enquesta dels seus directors, empatada amb Barry Lyndon. El 1994, la pel·lícula va ser considerada "culturalment, històricament o estèticament" significativa per la Biblioteca del Congrés dels EUA i va ser seleccionada per a la seva conservació al National Film Registry.

Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.[2]

  1. Suarez, Carla. «Cult Series: Taxi Driver - Scorsese's legendary portrayal of a lone wolf's existential angst» (en anglès). STRAND Magazine, 25-10-2020. [Consulta: 14 maig 2023].
  2. esadir.cat. Taxi driver. esadir.cat. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne